Koorreis Veldhovens Mannenkoor Gent en Brugge 13 t/m 15 mei 2022

Op vrijdag 13 mei was het dan eindelijk zo ver, ruim 2 jaar na de geplande datum ging een behoorlijk deel van het Veldhovens Mannenkoor dan eindelijk op hun 60-jarige jubileum koorreis.
Na een vrij korte busrit gingen we massaal Gent in om uitgebreid te lunchen. De zon scheen en we hadden 2 uur de tijd voor onze eerste activiteit begon, een stadswandeling door Gent met 2 enthousiaste gidsen. Na de nodige wetenswaardigheden tot ons genomen te hebben, zowel van de gidsen als van onze eigen Straffe Hendrik, lukte het zowaar om iedereen aan (en in) een kamer in het hotel te helpen. Vooraf aan het buffet werden de informele contacten flink op de proef gesteld en bleek het een góeóeóede avond te worden.

De zaterdag stond in het teken van een druk programma in Brugge. Eerst een boottocht ter afwisseling van het lopen, daarna weer ruim de tijd om van het prachtige weer te genieten en vervolgens ons eerste buiten optreden bij het Belfort. Daar hadden onze verkenners een prachtige binnenplaats ontdekt met goede akoestiek én veel enthousiast publiek. Onze buschauffeur kreeg er zelfs kippenvel van (positief wel te verstaan!).
Vervolgens stond er een rondleiding door familiebrouwerij De Halve Maan. Zelfs onze 87-jarige Piet kreeg het voor elkaar om de steile trapjes, soms zelfs achterwaarts, heelhuids te bedwingen. Na afloop kreeg iedereen natuurlijk een Zot biertje om na te genieten.
Zo, snel terug naar het hotel voor een vroeg diner. Hoewel, het diner was nog niet klaar maar gelukkig hadden we nog ruim de tijd voor ons avondconcert in de, St. Jacobskerk (hoe toepasselijk is dat met een dirigent die Rob Jacobs heet!). Daar was het lastig zingen voor een beperkt maar geweldig publiek en door wat trucks door onze dirigent brachten we het er toch goed vanaf. Tijdens het wachten op onze bus voor de terugkeer naar het hotel zaten we lekker op het naastgelegen terras. De andere gasten wilden wel eens horen hoe een mannenkoor klinkt en dat leverde ons een veelvoud aan publiek. En het bier smaakte ook prima.
Terug in het hotel hadden de jonge barman en zijn Groningse koksmaatje speciaal voor ons de openingstijden van de bar verruimd zodat we konden genieten van lekkere biertjes, onze eigen songfestival kandidaat S10 en Belgische imitatie bitterballen. Natuurlijk moest dat gewaardeerd worden met enkele mooie liederen o.l.v. onze feestdirigent Cor.

Zondag had burcht Gravensteen in Gent speciaal voor ons diverse figuranten ingezet, waardoor we (naast het prachtige kasteel en het uitzicht over Gent) ook konden genieten van o.a. vuurspuwers, vechtende ridders en middeleeuwse dansen.
Om klokslag 3 uur in de middag begeleidde de beiaard (carillon voor Nederlanders) ons bij het zingen van het Gentse volkslied ‘Klokke Roeland’. De moderne stadshal was het podium voor ons overdekte buitenconcert in Gent. Ook hier was er veel bekijks en hadden we een enthousiast publiek. Geweldig!
Toen was het tijd om terug te rijden naar Veldhoven. In Casteren werd de inwendige mens nogmaals op de proef gesteld en werden de chauffeur en de reiscommissie hartelijk bedankt.
Via een door de voorzitter uitgestippelde terugreis werd iedereen weer herenigd met hun geliefden om terug te kunnen blikken op een gezellig en geslaagde koorreis.